Call us today: +01 123 456 5678
English
You can use WPML or Polylang and their language switchers in this area.

Ανοικτού ή Κλειστού κώδικα cms

Open source logo

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που μου έχουν κάνει φίλοι και συνεργάτες είναι για την επιλογή της εφαρμογής που θα χρησιμοποιήσουν σε ένα site. Όταν κάποιος σου έρχεται και σου ζητά μια συμβουλή για την επιλογή κατασκευαστή του site έχει ακούσει τόσα πολλά από αυτούς που πουλούν sites που δεν ξέρει τι να πρωτοεπιλέξει.
Από την προσωπική εμπειρία αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο είναι:

  • τιμή
  • ευχρηστία
  • εμφάνιση

Όμως υπάρχουν και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και θα έπρεπε να τεθούν πριν από τα παραπάνω όπως

  • σκοποθεσία του site
  • πως θα σε βρίσκουν
  • ασφάλεια
  • τεχνική υποστήριξη

Για τα περισσότερα από τα παραπάνω χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο, όμως ας δούμε τις βασικές περιπτώσεις όπου καλύπτουν το 95% των περιπτώσεων. Οι εταιρείες χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες, σε αυτές που πουλούν την κατασκευή του site σε μια δικιά τους εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου (content managment system, cms από εδώ και στο εξής) και είναι συνήθως κλειστού κώδικα ή σε αυτές που εγκαθιστούν μια γνωστή εφαρμογή cms ανοικτού κώδικα (open source) και την διαμορφώνουν κατάλληλα για τον πελάτη τους.

Και το θέμα τελικά ποια περίπτωση ταιριάζει στον κάθε πελάτη. Χωρίς κανένα ενδοιασμό προτείνω στους συνεργάτες μου να επιλέξουν την επιλογή του ανοικτού λογισμικού. Οι λόγοι που με οδηγούν σε κάτι τέτοιο είναι απλοί. Ας δούμε τώρα το τι ζητάει ο πελάτης.

  1. τιμή:Επειδή το ανοικτό λογισμικό διανέμεται δωρεάν, συνήθως κοστίζει πιο φθηνά η εγκατάσταση του αφού οι εταιρείες χρεώνουν μόνο την εργασία για τη διαμόρφωση για τον κάθε πελάτη (customization). Αν και η τιμή δεν πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή κατασκευαστή site είναι ένα πλεονέκτημα αρκετά ισχυρό.
  2. ευχρηστία: Η ευχρηστία του συστήματος διαχείρισης κυρίως και κατά 2ον της σελίδας που βλέπει ο τελικός αποδέκτης στα διάσημα open source cms (drupal, wordpress, joomla) έχουν δοκιμαστεί από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η ευχρηστία τους και η πληθώρα επιλογών τα έκανε τόσο διάσημα. Φυσικά έχει σημασία να γίνει και σωστά και η επιλογή της εμφάνισης (template ή theme όπως ονομάζεται) για να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα το site. Και έτσι καταλήγουμε στο 3ο πράγμα που συνήθως ενδιαφέρει περισσότερο,
  3. εμφάνιση: Λόγω της πληθώρας των χρηστών που χρησιμοποιεί τα open source cms υπάρχουν πάρα πολλοί web designers που δημιουργούν πάνω σε αυτές τις εφαρμογές έτοιμα templates ή themes όπως ονομάζονται. που ή τα δίνουν δωρεάν (για διαφήμιση της δουλειάς τους) ή τα χρεώνουν με ένα μικρό ποσό (συνήθως 30-100$). Αυτό κάνει το ζήτημα της εμφάνισης μόνο θέμα χρόνου για την αναζήτηση ανάμεσα σε εκατομμύρια έτοιμες επιλογές που μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες.

Και αφού δείξαμε πως οι συνηθισμένες απαιτήσεις καλύπτονται προχωράμε με τα υπόλοιπα ερωτήματα. Για τη σκοποθεσία του site θα πρέπει απαντήσουμε οι ίδιοι τι θέλουμε από το site (εταιρική παρουσία,διαφημιστικό, e-shop).

Για το πως θα σε βρίσκουν είναι ένα μεγάλο θέμα με πάρα πολλούς παράγοντες. Όμως τουλάχιστον το τεχνικό μέρος έχει λυθεί χρησιμοποιώντας cms ανοικτού κώδικα αφού οι εκατομμύρια προγραμματιστές έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο τομέα αυτό, ιδιαίτερα στο wordpress και το drupal. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του Search engine marketing που θα ακολουθήσετε.

Και τώρα ερχόμαστε στο πιο ισχυρό επιχείρημα των εταιρειών που χρησιμοποιούν το δικό τους CMS. Το θέμα της ασφάλειας. Έχω ακούσει εκατοντάδες φορές την έκφραση:

“Μα μου είπαν πως το ανοικτό λογισμικό δεν είναι ασφαλές”

Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Γιατί και του κλειστού κώδικα τα προγράμματα δεν είναι ασφαλή, και ενώ στα προγράμματα ανοικτού κώδικα ένα σφάλμα ασφαλείας θα παρατηρηθεί άμεσα και θα προσπαθήσουν εκατομμύρια προγραμματιστές εντός λίγων ωρών να το λύσουν, στα προγράμματα κλειστού κώδικα μπορεί να μην παρατηρηθεί μέχρι να κάνει καταστροφή και όταν αυτή γίνει είσαι εξαρτημένος από τους προγραμματιστές που το κατασκεύασαν.
Και τελευταίο και μάλλον το πιο σημαντικό είναι το θέμα της τεχνικής υποστήριξης. Τι γίνεται αν τελικά έχεις κάποιο πρόβλημα που για κάποιο λόγο η εταιρεία που έφτιαξε το site δεν μπορεί να στο λύσει (έκλεισε, στο χρεώνει ακριβά); Τότε η λύση είναι ή ξαναφτιάχνεις το site από την αρχή (αφού κανείς δεν θα στο διορθώσει) ή αν είχες επιλέξει ανοικτού κώδικα cms μπορείς να βρεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κάποιον να σου κάνει τη δουλειά πιο καλά ή πιο φθηνά αφού είναι κάτι που το γνωρίζει. Στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης υπάρχουν κάποιες λίγες εταιρείες στην Ελλάδα που δίνουν 24/7 support. Αν και το κόστος είναι συνήθως τεράστιο για την υπηρεσία ίσως αξίζει να ρωτήσετε αν το προσφέρουν σε ανοικτού λογισμικού εφαρμογές.

You might be interested in …

3 Comments

  1. And you call yourself a pro?

    Τα επιχειρήματα σου είναι τόσο αστεία, που βαριέμαι να κάτσω να σου απαντήσω.

  2. Σε ευχαριστώ πολύ που άφησες το πρώτο σχόλιο στο blog. Κατά 2ον μπορούσες να μην απαντήσεις αλλά να επιχειρηματολογήσεις εκ νέου. Απλώς νομίζω πως μια τέτοια κουβέντα δεν μπορεί να σταθεί. Το open source κυριαρχεί όλο και περισσότερο. Και ο λόγος δεν είναι μόνο το κόστος.

Leave a Reply