Call us today: +01 123 456 5678
English
You can use WPML or Polylang and their language switchers in this area.

Επιμένων ελληνικά, web hosting;

webhosting

webhostingΠριν κάποιες μέρες βρέθηκα σε μια κουβέντα με κάτι φίλους, στην οποία το παράπονο που είχε ο ένας σχετικά με την κατασκευή του site του ήταν πως ο κατασκευαστής επέμεινε να κάνει ο ίδιος την φιλοξενία του site. Ο φίλος είχε το webhosting στην ίδια εταιρεία που έπαιρνε και ίντερνετ και δεν ήθελε όπως είπε να χάσει τα email του. Όμως είναι επαγγελματική επιλογή να έχεις ελληνικό webhosting;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και από το ελληνικό webhosting με σχέση το webhosting στο εξωτερικό. Τα 3 πλεονεκτήματα που βλέπω είναι 1ον ότι οι server βρίσκονται στην Ελλάδα άρα μπορούμε να πετύχουμε θεωρητικά καλύτερες ταχύτητες στο να φορτώσει το site με σχέση τους servers στο εξωτερικό, δεν έχουμε  φόβο για το αν κάποιο router παρόχου ίντερνετ που συνδέεται με το εξωτερικό λειτουργεί κανονικά και 3ον ότι πρόβλημα έχουμε παίρνουμε την τεχνική υποστήριξη και απαιτούμε να λυθεί.

Όμως πριν δούμε τα πλεονεκτήματα της φιλοξενίας στο εξωτερικό θα ήθελα να δούμε αν τα παραπάνω ισχύουν στην πραγματικότητα και αν μας χρειάζονται. Το πρώτο κομμάτι είναι πραγματικά ανεπαίσθητο το κέρδος που μπορεί να έχεις σε χρόνο για το 98% των ελληνικών εταιρικών site. Εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε το νέο zoo.gr ή το ελληνικό youtube, δεν σας χρειάζεται που και σε αυτή την περίπτωση δεν είμαι σίγουρος αν οι ελληνικές υποδομές επιτρέπουν την αποκλειστική φιλοξενία τόσο μεγάλων site μόνο στην Ελλάδα. Το δεύτερο στοιχείο σχετικά με τη σύνδεση με εξωτερικό των παρόχων ίντερνετ είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που οι εταιρείες υποχρεώνονται συνήθως να λύνουν άμεσα γιατί το 100% των επισκεπτών μπαίνουν κυρίως σε site που βρίσκονται αποκλειστικά στο εξωτερικό (πχ facebook,youtube,google.com) άρα πάμε στο μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα των ελληνικών παρόχων webhosting, την τηλεφωνική εξυπηρέτηση.  Όμως όταν δεν έχεις προβλήματα δεν χρειάζεσαι γενικώς εξυπηρέτηση. Κατά 2ον οι ξένοι πάροχοι συνήθως σου δίνουν τη δυνατότητα για chat online για ότι προβλήματα έχεις και έτσι τελικά καταλήγουμε ουσιαστικά πως το μόνο πλεονέκτημα είναι όπως το είχε θέσει ένας φίλος αυτό:

“θέλω ελληνική εξυπηρέτηση, να τον βρίζω στα ελληνικά άνθρωπε μου! Να καταλαβαίνει!”

Όμως καταλαβαίνουμε όμως στην πραγματικότητα αυτός δεν είναι λόγος. Να δούμε λίγο τα πλεονεκτήματα του webhosting σε Αμερική ή Αγγλία & Ολλανδία. Τα πλεονεκτήματα είναι το κόστος, οι προσφερόμενες υπηρεσίες, η εγγύηση uptime, η συχνή ενημέρωση και η ασφάλεια. Πέρα του ότι όταν έχεις κάποιο πρόβλημα πραγματικά μπορείς άμεσα να το λύσεις. Να τα δούμε όμως το καθένα ξεχωριστά.

  • Το κόστος: Είναι αστείο ενώ παγκοσμίως οι τιμές στο webhosting έχουν πέσει τα τελευταία 7 χρόνια στο 1/20 στην Ελλάδα οι τιμές έχουν μείνει ίδιες για όλο αυτό τον καιρό. Ακόμα όμως πιο τραγελαφικό είναι πως ενώ στο εξωτερικό σου δίνουν χώρο όσο θες (απεριόριστο υποστηρίζουν, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πως απλώς δεν έχει πρόβλημα με τον όγκο) στην Ελλάδα με τις τριπλάσιες τιμές σε χρεώνουν για 200 mb και 5 mail. Που μπορεί να μην τον χρησιμοποιήσεις αλλά από την άλλη αν θέλεις να ανεβάσεις 1-2 βίντεο που δεν θα τα βάλεις στο youtube ο χώρος αυτός τελείωσε.
  • Οι υπηρεσίες: Πέρα του ότι στο webhosting στο εξωτερικό μπορείς να έχεις όσο χώρο θες και όσα email θες, σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις και όσες sql βάσεις θες, να φιλοξενήσεις όσα domains θες και όλα αυτά με ένα εύκολο cpanel αντί των δύσχρηστων και ακριβών ελληνικών εφαρμογών. Και όχι μόνο αυτό τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα δεν σου δίνουν υποστήριξη για php ή εφαρμογές που μπορεί να θες να χρησιμοποιήσεις (πχ ruby on rails) . Άρα ακριβές υπηρεσίες και μάλιστα κακής ποιότητας
  • uptime: Ονομάζεται πόσο χρόνο το site σου είναι online, προσβάσιμο δηλαδή από όλους. Το ελληνικό webhosting θα μπορούσε να θεωρήσουν όσοι γνωρίζουν πως είναι μεγαλύτερο ανέκδοτο από το greek stats. Όταν στο εξωτερικό σου δίνουν εγγύηση ακόμα και επιστροφής των χρημάτων σου αν πέσει το site σου πάνω από 0.2% στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Και όχι μόνο δεν υπάρχει αντιστοιχία αλλά το χειρότερο είναι πως χρησιμοποιήσεις κάποιο εργαλείο όπως το uptime robot μπορείς να δεις πως τελικά ο χρόνος που είναι κάτω το site σου μπορεί να φτάνει και στο 40%. Δηλαδή μπορεί περίπου 10 ώρες κάθε μέρα να μην μπορούν οι επισκέπτες σου να το δουν. Αν αυτό δεν είναι κακή υπηρεσία δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι κακή υπηρεσία. Και έχοντας εμπειρία από μια εταιρεία που συνεργαζόμουν αν πάρεις τηλέφωνο την τεχνική υποστήριξη σου υπόσχονται πως θα το λύσουν όμως χωρίς όμως τελικά να μπορούν να κάνουν κάτι. Και φυσικά ούτε λόγος για επιστροφή χρημάτων!
  • Συχνή ενημέρωση & ασφάλεια: Ήδη αναφέραμε πως στην Ελλάδα σπάνια σου προσφέρουν εφαρμογές που σου δίνουν ελευθερία κινήσεων για την κατασκευή του website σου αλλά ακόμα και όταν στη δίνουν δεν υπάρχει και σχετική υποστήριξη. Οι ενημερώσεις στις εκδόσεις για βασικές εφαρμογές όπως η mysql & php πολλές φορές είναι κάτι άγνωστο με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις τελευταίες εκδόσεις από πολλά cms αλλά να έχεις και σοβαρά θέματα ασφαλείας.

Άρα έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω μάλλον η λύση του ελληνικού webhosting όχι μόνο δεν μπορεί να είναι επαγγελματική λύση αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσε να είναι ούτε καν ερασιτεχνική. Και φυσικά για να απαντήσω και στο πρόβλημα που ανέφερε ο φίλος για τα emails που θα έχανε, δεν ισχύει αφού έχοντας τον έλεγχο του domain μπορείς να φτιάξεις άπειρα emails χωρίς κόστος αρκεί να στο επιτρέπει η εταιρεία σου webhosting (που στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει). Για αυτό η Market2web φιλοξενεί τα site της σε αμερικάνικους servers από την bluehost αλλά και αν κάποιος πελάτης έχει ειδικές απαιτήσεις προτείνει την ενοικίαση dedicated server σε Ευρώπη ή Αμερική.

photo via bugeaters

You might be interested in …

Leave a Reply